Z kawą przez słoneczną Italię

Z kawą przez słoneczną Italię

27 listopada 2018 Wyłączono przez Blog4Women

Mówi się, że nie ma lepszej kawy niż we Włoszech, bo to właśnie w tym kraju picie tego aromatycznego napoju jest czymś w rodzaju specyficznego rytuału.  Chociaż Włosi sami kawy nie produkują, to jednak nie dziwi określenie „włoska kawa”, które wzięło się po prostu stąd, że nikt nie celebruje picia kawy tak, jak to mają w zwyczaju mieszkańcy Italii.

Włoskie espresso

Można śmiało stwierdzić, że zaraz obok ferrari, espresso to narodowy symbol Włoch. Często mylnie nazywane „ekspresso”, nazwa ta nie ma nic wspólnego z tym, jak szybko się ją przygotowuje. Pochodzi od słowa espressivo, które oznacza wyrazisty, czyli właśnie taki, jaki smak ma ta kawa podawana w małych filiżankach. Napój ten ma ok. 25 ml objętości, na wierzchu którego znajduje się gęsta pianka, nadająca kawie słodkiego posmaku. Będąc we Włoszech i wpadając na espresso do baru, należy pamiętać, że pije się je szybko, najlepiej przy barze, w 2-3 łykach. Nieraz razem z filiżanką kawy dostaniemy również szklankę wody, która nie służy do przepicia –  espresso to przecież nie alkohol. Więc nigdy tego nie róbmy. Wodę powinno się wypić przed wypiciem kawy, aby przepłukać usta i móc w pełni poczuć ten wyrazisty smak.

Krótka historia ekspresów ciśnieniowych

To właśnie we Włoszech w 1901 roku, Luigi Bezzera stworzył pierwszy na świecie kawiarniany ekspres do kawy. Dzięki temu urządzeniu można było przyrządzić w krótkim czasie aromatyczną kawę, ale urządzenie miało jeden minus – jednorazowo można było zaparzyć tylko jedną filiżankę. W 1902 prawa patentowe odkupił Desidero Pavoni i ulepszył pomysł Mezzery. Obaj panowie w 1906 roku na targach w Mediolanie zaprezentowali poprawione urządzenie, które umożliwiało wyprodukowanie dziennie ok. tysiąca filiżanek espresso.

Pomysł ten był przez lata udoskonalany, w dzisiejszych czasach ekspresy ciśnieniowe to nie tylko obowiązkowe wyposażenie kawiarni, ale też wielu domów. Możemy wybierać spośród wielu różnych modeli, w ostatnich latach dużą popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe senseo, w których przygotowywana jest kawa w saszetkach. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych plastikowych kapsułek, ponieważ kawa senseo to zmielone ziarna zamknięte w specjalnych saszetkach, które wykonane są z bibuły filtracyjnej. Nie wpływa więc ona na smak kawy i pozwala cieszyć się w pełni jej aromatem.