Jaki ekspres do kawy wybrać?
12 marca 2020Wiele osób zadaje sobie pytanie, który ekspres do kawy wybrać. Zależnie od potrzeb, ilości spożywanej kawy oraz budżetu, możliwe jest dobranie rozwiązania idealnego. Aby to ułatwić, porównaliśmy dostępne opcje, co powinno pomóc czytelnikom niniejszego artykułu w wybraniu najlepszej dla siebie opcji.
Rodzaje urządzeń do parzenia kawy
Kawiarka to rozwiązanie klasyczne, znane i sprawdzone, od którego warto zacząć rozważania. Jako opcja dość powszechna cechuje się najmniejszym wydatkiem pieniężnym, jednakże jest urządzeniem, które posiada zarówno zalety, jak i wady. Największym plusem jest to, że kawiarka pozwala na zaparzenie kawy od dowolnego producenta. Niestety korzystanie z niej wymaga wcześniejszego zmielenia kawy w młynku, późniejszego czyszczenia z fusów, a sama kawa – nawet z jednego opakowania – nigdy nie smakuje identycznie.
Alternatywą kawiarek jest ekspres od wybranego producenta, który obsługiwałby kapsułki i saszetki. Kawa w saszetkach oraz kapsułkach to rozwiązanie, które pozwala na dużo szybsze, bardziej wydajne oraz mniej wymagające parzenie kawy. Atutem ekspresów czołowych firm na rynku jest przede wszystkim ich wydajność.
Jak ograniczyć wydatki na kawę?
Osoby, które piją duże ilości kawy, często zastanawiają się, czy możliwe jest ograniczenie wydatków, nie tracąc przy tym na jakości. Oprócz czasu pracy urządzenia dobrze jest wziąć pod uwagę sam produkt spożywczy. Z reguły kapsułki są rozwiązaniem droższym niż saszetki, a także są mniej przyjazne ekologicznie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawy od różnych producentów, którzy oferują ich rozmaite warianty.
Kawa senseo jest dobrym przykładem produktu, który oferuje mnogość opcji smakowych. Produkty różnią się od siebie mocą, stopniem palenia, aromatem i smakiem, gdzie jedynym składnikiem jest kawa mielona. Odmienni producenci oferują także warianty smakowe i mleczne (wśród nich są chociażby waniliowe czy karmelowe), mające w swoim składzie mleko w proszku. Niektóre z produktów wzbogacone są również o rozmaite aromaty smakowe.