Jak naprawić swoje błędy w żywieniu
12 sierpnia 2015Coraz więcej ludzi zaczyna się interesować tym, co tak naprawdę je. W dobie żywności modyfikowanej genetycznie i różnych afer, podczas których okazuje się, że mięso wcale nie jest mięsem, społeczeństwo coraz większą wagę przykłada do jedzenia. Można to zaobserwować nie tylko w mediach, ale również w sklepach czy supermarketach, gdzie coraz częściej pojawiają się nie tylko półki, ale nawet całe alejki ze zdrową żywnością.
Patrzmy, co jemy
Idąc do sklepu, musimy przede wszystkim zwracać uwagę na różnego rodzaju etykiety produktów, które wrzucamy do koszyka. Kiedy chcemy jeść zdrowo, nie możemy się kierować wyłącznie ładnym opakowaniem, a już na pewno nie kupować tylko tego, co jest najtańsze. Może i nazwa produktu niczym się nie różni – na jednej i drugiej etykiecie napisane jest „olej”, jednak skład mówi wszystko. Warto zwracać uwagę na to, z czego dany produkt jest wytworzony. W dzisiejszych czasach producenci oraz dystrybutorzy muszą umieścić na etykiecie skład artykułu w języku polskim, co jest bardzo rygorystycznie przestrzegane.
Warzywa ze straganów
Wielu dietetyków uważa, że kupowanie warzyw z supermarketów czy nawet większych sklepów jest ryzykowne i często po prostu niebezpieczne. Najlepiej jest kupować warzywa i owoce od osób prywatnych, które mają swoje stoiska na przykład na różnego rodzaju ryneczkach czy straganach. Tutaj także oczywiście ważne jest to, aby sprawdzać jakość i świeżość produktów, które chcemy kupić. Jednak nie trzeba ukrywać, bo chyba każdy zdaje sobie z tego sprawę, że łatwiej jest zaufać sprzedawcy, z którym możemy osobiście porozmawiać i który będzie nas pamiętał i znał z widzenia, niż ekspedientce w sklepie, która odpowiada jedynie za wykładanie towarów i tak zwane siedzenie na kasie.
Ważne jest również to, ile i kiedy jemy
Podstawowym błędem w żywieniu jest jedzenie nieregularnie. Najlepiej jest więc pomyśleć o konkretnych godzinach, kiedy możemy spożywać posiłki i kiedy wiemy, że nic nam w tym nie przeszkodzi. Cztery czy pięć regularnych, ale mniejszych niż dotychczas posiłków z pewnością będzie dobrze działało na nasz organizm. Przede wszystkim poczujemy się lżej, a kiedy jeszcze dołożymy do tego treningi, w bardzo łatwy i przyjemny sposób możemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów.